miercuri, 1 august 2012

Romanian Presidential Impeachment ReferendumEN:
Almost 90% of Romanians voted against Traian Basescu on July 29th 2012. Under these circumstances, how can the suspended president still be legitimate? How can he still be able to represent Romania internationally with such a huge percentage of votes against him? This majority of “yes” votes occurred in spite of his and his political party’s (PDL) boycott of the referendum. Twelve days prior to the event, national surveys predicted a 61% participation to the referendum, with 66% of votes against Traian Basescu. A few days later, he asked his supporters to boycott the referendum by not exercising their fundamental right to vote, so that the artificially imposed minimum participation of 50%+1 of the voters on the lists would not be met. He did that after having previously stated that he had absolutely no concern about the outcome of the referendum.
The ones who did not vote have no excuse. What is sadder is that they are usually the ones who comment the most after the elections/referendum in this case, thinking that they have the right explanation for how things work in this country. They are either indifferent or complacent in everyday misery. Everyone with a consciousness or brave enough to stand up for what they believe in should cast their vote, no matter if it is a “yes”or a “no”, despite the suspended president’s advice. I have also heard explanations such as: “I did not vote because there’s no hope anyway” or “I was too lazy to vote” or “I want a change, but I let the others decide”. People need to stop waiting for miracles and start acting. Otherwise, they have no justification to complain afterwards.
The attitude of the Hungarian prime minister, of UDMR and of most Hungarians from Transilvania was unfair, to say the least towards the rest of Romanian population. For those who are not aware of the situation, on Saturday, one day prior to the referendum, Viktor Orban, the Hungarian prime minister (most probably on Basescu’s request) suggested during his speech at a summer school that Hungarians and Romanians could very well not make any decision in the Referendum. Consequently, a large percentage of Hungarian ethnics from Transilvania were absent on the next day.
Moreover, on July 31st 2012 the National Statistics Institute revealed through an official statement that there are currently 16,5 millions of people entitled to vote in Romania, which makes the 8,5 million who attended the referendum 51,5% of the total voting population. Given the fact that no other EU country has to meet a quorum at the referendum and that this quorum was imposed to Romania from Bruxelles, let’s at least face the truth and give the people full opportunity to see justice made: 16,5 millions of  voters is slightly different from the 22 million (a figure from 2002) implied by Traian Basescu. No one can meet a majority of a total that doesn’t exist!

RO:
Aproape 90% din romani au votat impotriva lui Traian Basescu pe data de 29 iulie 2012. In aceste circumstante, ce legitimitate mai are presedintele suspendat? Cum poate el sa reprezinte Romania pe plan international, cu un procentaj urias de voturi impotriva sa? Aceasta majoritate de “da”-uri a fost realizata in ciuda boicotarii referendumului de catre Traian Basescu si PDL. Cu doisprezece zile inainte de eveniment, sondaje nationale indicau o participare de 61%, cu 66% din voturi impotriva lui Traian Basescu. Cateva zile mai tarziu, acesta le-a solicitat sustinatorilor sai sa boicoteze referendumul, prin neexercitarea dreptului fundamental la vot, astfel incat pragul de 50%+1 dintre votantii de pe listele electorale, impus in mod artificial sa nu fie atins, iar referendumul sa nu fie validat. A recurs la acest gest dupa ce afirmase anterior ca nu se teme de rezultatul referendumului.
Cei care nu au fost la vot nu au nici o scuza. Trist este faptul ca, de obicei, acestia sunt tocmai aceia care comenteza cel mai mult dupa alegeri/referendum in acest caz si au pretentia ca detin adevarul absolut despre cum functioneaza lucrurile in tara. Sunt fie indiferenti, fie se complac in mizeria cotidiana la care suntem martori cu totii. Toti cei care au constiinta sau curajul de a-si apara crezul ar trebui sa voteze, sa isi exprime opinia, indiferent daca votul lor este “da” sau “nu”, in ciuda indemnului lui Traian Basescu. Am auzit, de asemenea, explicatii precum: “nu am votat pentru ca oricum nu exista nici o speranta”, “mi-a fost lene sa merg la vot” sau “imi doresc schimbarea, dar am lasat la latitudinea altora sa decida in privinta ei”. Oamenii trebuie sa inceteze sa astepte miracole si sa actioneze. In caz contrar, nu sunt indreptatiti sa se planga dupa consumarea evenimentelor.
Atitudinea premierului ungar, a UDMR si a majoritatii maghiarilor din Transilvania a fost cel putin nedreapta fata de restul populatiei din Romania. Pentru cei care nu sunt la curent cu evenimentele, sambata, cu o zi inainte de referendum, Viktor Orban, premierul ungar (cel mai probabil la solicitarea lui Basescu) a afirmat in timpul prelegerii sustinute cu ocazia unei scoli de vara, ca ungurii si romanii ar putea foarte bine sa nu ia nici o decizie la referendum. Consecinta a fost absenteismul majoritatii etnicilor maghiari la votul de a doua zi.
Mai mult, pe data de 31 iulie 2012, Institutul National de Statistica a dezvaluit, printr-o adresa oficiala, ca in Romania sunt astazi 16,5 milioane de persoane cu drept de vot, ceea ce face ca cei 8,5 milioane de participanti la referendum sa reprezinte 51,5% din total. Luand in calcul faptul ca nici un alt stat UE nu are cvorum la referendum, iar acest cvorum a fost impus Romaniei de la Bruxelles, sa recunoastem cel putin adevarul si sa dam oamenilor posibilitatea deplina de a face dreptate: 16,5 milioane de electori este o cifra mult prea departe de cei 22 de milioane din afirmatiile lui Traian Basescu (date din 2002, de mult depasite). Nimeni nu poate intruni o majoritate dintr-un total inexistent!

From Mom, Dad, everyone but Basescu. Smart dog.

 Follow me on Facebook and Twitter.

5 comentarii:

 1. Draga mea...esti cam in plop...mai bine documenteaza-te inainte sa scrii asa pe blog...sau ramai la teme pe care le cunosti. cum poti spune ca 90% au votat impotriva lui TB? poate 90% din cei 47% (sau cat au fost). dar parerea celor 53% care nu au votat nu conteaza? eu zic ca e mai important asta. si sa nu mai vb de voturile furate.
  te iei de faptul ca TB a spus sa se boicoteze referendumul. dar cand PSD a cerut boicotarea celorlalte referendumuri?
  alt argument al tau este faptul ca sunt 16 mil cu drept de vot. vreau sa te anunt ca PSD a boicotat acest recensamant si nu l-a luat in considerare. chiar l-a contestat si acest proces se afla acum pe rol. normal, ca nu le-a iesit planurile, au uitat acest lucru.
  si mai sunt multe de spus...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Intamplator, chiar am pregatire in domeniu, asa ca te rog sa te abtii de la astfel de etichetari. Am vrut sa fiu eleganta si ti-am publicat comentariul, desi iti este teama sa-ti asumi afirmatiile si te ascunzi sub anonimat. Te rog sa citesti postarile cu atentie inainte sa comentezi, eu am spus "aproape 90%" (de facto, au fost 87,5%, ceea ce chiar asta inseamna, aproape 90%, un procentaj imens). Cat despre cei 53%, de fapt, 48,5%, cum spuneam mai sus, daca ai fi citit, NU AU MERS LA VOT! Deci, prin absenta, au renuntat la propriul drept de a decide. In ecuatia aceasta, cum, din nou, am spus mai sus, demni au fost cei care au avut curajul de a-si asuma propriile opinii. Prin boicotarea referendumului, Traian Basescu si PDL au incalcat o decizie a Curtii Constitutionale din 10 iulie a.c., prin care se stipula ca participarea la referendum este un "act de responsabilitate civica". Prin solicitarea oficiala a boicotului,au incalcat, de asemenea, Legea 14/2003 a partidelor politice, care stimuleaza participarea populara la scrutinuri.
   Datele recensamantului nu au fost facute publice datorita unor tergiversari/interese interne, iti sugerez sa te informezi asupra subiectului. Cred/sper ca ai vrut sa scrii "le-au iesit planurile"...Eu nu am spus 16 milioane, ci 16,5%, domnul Basescu este cel care greseste intentionat calculele, spre rusinea sa.
   Acest comentariu este opinia mea. Nu oblig pe nimeni sa imi citeasca blogul si nici nu postez pentru beneficii personale.

   Ștergere
  2. pt asta cu plopu', iti recomand clipul... se refera la cei ca tine !

   nu va mai vrea nimeni in tara asta, infectilor !

   cate referendumuri au fost pana acum analfabetule(o)si ce stii tu despre ele ? Nimic !

   da-i cu base asta al tau, mai bea putin lapte si culca-te..poate te trezesti in alta parte, nu iti vom simti lipsa...

   Ștergere
  3. bine dragutelor! ramaneti voi cu ponta (marele onest, nastase, iliescu and so on). dar dupa asta sa nu va plangeti ca au marit impozitele/ taxele celor care castiga mai bine, ca sa le dea celor care nu au de unde (nu au pt ca nu muncesc). sa nu va plangeti ca nu mai puteti iesi din tara. sa nu va plangeti ca aveti bani dar nu aveti ce cumpara. sa nu va plangeti cand europa o sa va arate cu degetul...cum se intampla deja.
   probabil sunteti prea tinere/ tineri sa va amintiti cum era inante de revolutie. poate va intrebati parintii/ bunicii.

   Ștergere
  4. Iarta-ma ca iti spun, dar fabulezi. Nu stiu din ce univers paralel ai desprins presupunerile de mai sus. Cat despre imaginea Romaniei in Europa si cine ne-a defaimat de fapt, iti recomand sa citesti un alt comentariu pe care l-am scris, aici:http://the-may-day.blogspot.ro/2012/07/truth-about-happenings-in-romania.html
   Am prins revolutia, insa chiar nu inteleg ce relevanta are in discutia noastra. Iar presedintele interimar (pentru ca aici se discuta, de fapt, despre suspendare/un nou presedinte) este reprezentatul PNL, politicile pe care le-ai enumerat/exagerat mai sus sunt specifice social-democratiei...

   Ștergere