sâmbătă, 23 martie 2013

Arta ca Lux sau Luxul ca Arta?Cred cu tarie ca arta este un lux in ziua de azi, cel putin in tara noastra. Luxul nu se ridica  la rangul de arta, pentru simplul motiv ca majoritatea oamenilor cu un anumit statut social, care au acces la el, au ajuns, de regula, acolo, pe cai altele decat cea care implica munca asidua. Cum conturile grase in banca nu garanteaza gustul desavarsit pentru cultura, majoritatea aleg opulenta de tip kitsch, incercand vizibil sa epateze, insa reusind adesea doar sa cada in latura ridicolului. Simbolurile de status sunt mai usor de inteles si de ales pentru ei: de regula, opteaza pentru cele masive, cat mai stralucitoare.
Imi amintesc perioada studentiei, cand puneam bani deoparte pentru a cumpara mici comori din anticariate, locurile unde gaseai carti, enciclopedii si chiar albume de arta accesibile. Ne adunam la terase modeste si discutam despre ultimele carti citite, cele mai recente articole din Dilema Veche sau Revista ”22”. Studentii din ziua de azi prefera terasele ”de fite”, cu preturi mari si lume buna. Citesc etichetele ultimelor haine achizitionate din magazine de firma, meniurile teraselor si ultimele status-uri de pe Facebook in loc de orice altceva. Merg la examene doar pentru a copia cu ajutorul noilor inventii tehnologice, multi dintre ei chiar sub nasul profesorilor, complet netematori, la adapostul stimulentelor materiale aferente.
Arta a devenit un lux, da, dar nu doar unul al oamenilor cu bani. Un lux al oamenilor care inteleg si apreciaza bunul gust, al celor care inca aleg sa traiasca frumos, departe de cluburi zgomotoase, goliciune expusa vulgar si consumerism. Sunt putini cei care inca isi afla bucuria in a calatori si a petrece ore bune intr-un muzeu, desfatandu-se cu opere vechi de sute de ani, citind despre fiecare exponat in parte si inchizandu-le in cufarul amintirilor. Sunt convisa ca ne putem permite cu totii, cu unele sacrificii, un tablou, o sculptura sau o statueta create de tineri artisti. Sunt putini cei dornici sa renunte la o pereche de pantofi sau o haina pentru ele, insa. Iar majoritatea celor dispusi sa o faca trebuie sa si isi limiteze nevoile curente pentru a economisi sumele necesare.
Eu iubesc sa calatoresc in marile capitale europene, sa ma ratacesc prin muzee si catedrale, sa respir cultura locului, sa captez chintesenta sa spirituala si sa incerc sa patrund amalgamul de sentimente din fiecare opera. Arta este cristalizarea nebuniei sublime a artistului, ea ne ridica spre tot ceea ce este posibil si ne desavarseste fiinta. Arta cunoaste o varietate infinita de forme, putand fi simpla sau profunda, complexa sau univoca. Daca arta hraneste sufletul, luxul maguleste orgoliul, putand, in extremis, deveni chiar nociv si frivol.
Peretele sufrageriei si cel al camerei mele sunt animate de cateva tablouri si schite cu personalitate, opere ale unui tanar artist aflat la inceputul carierei. Pretul platit a fost unul simbolic, raportat la frumusetea lor. La loc de cinste asteapta cuminte colectia mea de statuete din bronz, adunate in timp, care vor deveni, probabil peste ani, o mostenire valoroasa de familie.
M-am bucurat sincer sa descopar site-ul Elegantine si sa gust din frumusetea articolelor inspirationale. Este placut sa ti se infatiseze o radiografie a pietei de lux autohtone, in note distinse, departe de vulgaritate si frivolitate.

 Acest  articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2013.
 Follow me on Facebook, Twitter and Bloglovin.

4 comentarii:

 1. Foarte frumos.Mie din pacate nu imi plac chestiile vechi

  RăspundețiȘtergere
 2. Ai scris un articol minunat, ai un talent :) sa mai postezi acest gen de articole :D
  <3

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc ! Cu siguranta vor mai urma, mai ales ca mai avem cateva teme creative in cadrul Super Blog. Te pup!

   Ștergere