joi, 30 aprilie 2015

Despre tensiometre

Definitia tensiometrului (sfigamanometrului) este: instrument cu ajutorul caruia se inregistreaza presiuniea arteriala. Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arterelor prin puterea de contractie a inimii si prin bataile acesteia (pulsul). Aceasta se masoara in milimetri coloana de mercur (mm Hg). Veti auzi valorile citite de medic precum 120 cu 80 sau 12 cu 8. Valorile normale se regasesc intre: 100 - 130 mmHg pentru barbati si 90 - 120 mmHg pentru femei pentru tensiunea sistolica si intre 80-85 mmHg pentru tensiunea diastolica.
Este foarte important sa stim sa alegem un tensiometru potrivit nevoilor noastre: manual, electronic, pentru inchietura, pentru brat etc. Cel manual sau traditional este, de regula, intalnit in cabinetele medicale. Pentru a determina tensiunea, pe langa acesta se utilizeaza si un stetoscop. Dezavantajul  sau este ca necesita un anume grad de pricepere in utilizare si ajutor in masurarea tensiunii. In schimb, folosirea unui tensiometru electronic este sensibil mai usoara, totul desfasurandu-se electronic si automat, ceea ce il face mult mai potrivit monitorizarii zilnice a tensiunii. Pentru modelele automate, manseta se umfla prin simpla apasare a unui buton, in vreme ce, la cele semiautomate, utilizatorul trebuie sa pompeze.
In comert sunt disponibile tensiometre de incheietura, de brat, ba chiar si de deget, insa cele mai sigure, cu rezultate exacte, sunt cele de brat. Acestea au, de regula, inclusa o manseta, adesea de marime mijlocie, cu circumferinta de 22-32 cm. Pentru copii sau persoanele cu brat subtire sau, din contra, pentru supraponderali, poate fi solicitata, optional, o manseta cu circumferinta mai mare sau mai mica. Este important ca manseta sa fie potrivita, pentru o valoare corecta a tensiunii.
Cel mai simplu mod de verificare a acuratetii tensiometrului nostrum este sa comparam datele inregistrate de el cu cele ale tensiometrului din cabinetul medicului de familie. A nu se neglija, insa, faptul ca tensiometrele electrice pot avea un grad de eroare. Preturile tensiometrelor electrice variaza pe o scara destul de larga, astfel ca trebuie sa tinem cont de o serie de criterii bine definite la alegerea lor: precizia rezultatelor, conditiile de garantie, existenta unui service autorizat in proximitate etc.

                                  Follow me on FacebookTwitter and Bloglovin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu