joi, 2 octombrie 2014

Istanbul- Impresii, ponturi, de vizitat-partea a doua

           De multe ori, odata ajuns acasa dupa o calatorie, te poti bucura mai pe indelete de farmecul ei. Pe moment esti presat de timp si de ideea ca trebuie sa vezi cat mai multe, intr-un interval scurt. Intors acasa, insa, lucrurile se aseaza, poti privi fotografiile in liniste si rememora momente, stradute pline de culoare, localnici, terase  si gustari specifice de pe strada.
Ziua a treia in Istanbul a inceput cu un drum spre piata Taksim, pe parcursul caruia am trecut chiar pe langa stadionul echipei de fotbal Besiktas.
Din piata Taksim, aflata langa un parc foarte frumos, porneste strada Istikal, de neratat pentru orice turist venit pentru prima data in acest oras pitoresc. Strada se afla in mijlocul districtului Beyoglu, datand din secolul 19. Poate fi strabatuta pe jos sau cu mini-tramvaiul. De-a lungul ei sunt presarate magazine ale multor branduri renumite, patiserii, cafenele, magazine cu produse traditionale si chiar cinematografe. Cumva, strabatand-o pana la capat, noi am reusit sa ajungem din nou la Turnul Galata, vizitat in prima seara a sejurului.
 Am dat si peste parti amuzante, ca denumirea unui magazin sau un vanzator atipic de simiti (covrigi cu susan):
Dupa-amiaza ne-am petrecut-o in "celalalt Istanbul", atrasi de ideea ca extrem de putini turisti se aventureaza pe partea asiatica, cunoscuta ca fiind mai ordonata si mai curata. Am luat, deci, din nou, feribotul (am profitat din plin de Istanbul Kart, care iti garanteaza reduceri substantiale la a doua taxare intr-un interval de 45 de minute si iti permite pana la 5 astfel de transferuri in interval de 2 ore) si am coborat la Kadikoy (sunt doua puncte principale de debarcare, acesta si Uskudar).  La o prima privire, gasesti aici doar o colectie nesfarsita de blocuri inalte, ce gazduiesc jumatate din populatia marelui oras, oameni aflati in cautare de liniste, departe de agitatia si hoardele de turisti de pe celalat mal.
Am mers mult pe jos, in cautarea strazii Bagdat Caddesi, renumita pentru multitudinea de magazine presarate de-a lungul ei. Practic, e o strada de shopping, intinsa pe 14 km, paralel cu coasta. Ei bine, aici am intampinat primele probleme: aveam harta doar pentru zona europeana, iar localnicii nu stiu engleza, dupa cum am mai spus, asa ca ne-am multumit prin a le spune numele strazii si a urma indicatiile lor. Rezultatul? Ne-am ratacit- atat de bune au fost sfaturile. Am scos-o la capat, intr-un final, am gasit Bagdat Caddesi, ne-am plimbat putin, insa oboseala si-a spus rapid cuvantul si am luat autobuzul inapoi catre feribot. In cautarile noastre, am dat peste stadionul echipei Fenerbahce.
Seara ne-am petrecut-o la Cevahir Shopping Mall, atat de bine ascuns printre blocuri si cladiri de birouri (am senzatia ca orasul e in continua schimbare, se construieste neincetat acolo), incat a indus in eroare chiar si GPS-ul nostru, care ne tot invartea in cerc si nu il gasea. Nu m-a impresionat in mod deosebit, desi se spune ca este cel mai mare din oras, va recomand un altul, daca ajungeti in zona. 
O calatorie in Istanbul nu se poate incheia fara o serie de recomandari culinare. Eu nu as rata supa de linte, ciorba de rodie cu kebbe (chiftele de grau), Balik Elmek (sandwich cu macrou si legume), kebab, lahmacun, midiile cu orez, vandute pe strada, deserturile de toate felurile si, mai ales, fresh-urile din rodii sau portocale dulci, de la vanzatorii ambulanti sau terase micute.
Gata si escapada virtuala in Istanbul, va multumesc ca m-ati insotit si va reamintesc ca aici gasiti detalii despre primele 2 zile petrecute acolo. 
                          Follow me on FacebookTwitter and Bloglovin.

15 comentarii:

  1. Such a beautiful place! I love your pants by the way. The colour is beautiful!
    the-creationofbeauty.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Istanbul este si va ramane mereu unul din orasele mele preferate!
    Pupici

    xoxo

    www.sorananistor.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ale mele sunt Madrid si Roma, pana acum, dar am sentimentul ca vor fi surclasate de Barcelona. :) Pupici!

      Ștergere
  3. Na ca am fost si prin Turcia, virtual desigur, multam, ma duc sa citesc si prima parte. :))
    xo

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am avut ocazia sa ajung in turcia dar sper ca in viitoarul apropiat sa merg. Superbe pozele iar tu ca de obicei esti foarte frumoasa! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Eu am vrea sa vizitez si alte orase din Turcia in viitor. :) Pupici!

      Ștergere
  5. Very nice pictures.
    I only been on the airport of instanbul.
    Need to see more than that in the future :-)

    XO

    www.myownfairytale.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Definitely. :) I haven't seen the airport, all I can thell you is that the roads are very good.

      Ștergere
  6. Frumos oras :) Nu m-am gandit inca sa ajung acolo, dar mi-a placut ce am vazut :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E relativ aproape de noi, deci o destinatie accesibila. ;)

      Ștergere