Cred ca toti ne amintim povestea “Noi, albinele”, de Calin
Gruia, din perioada copilariei. Despre harnicele albine, care muncesc de
dimineata pana seara si, intr-o buna zi, decid sa alunge trantorul din stup. De
acesta poveste mi-a adus aminte mierea Apidava, miere cu gust de copilarie si
farmecul povestilor de altadata, din inima Transilvaniei. Apidava sau cetatea
mierii, locul unde de 25 de ani se produce miere inalt calitativa, 100% pura,
obtinuta preponderent din flora variata a Podisului Transilvaniei, dar si a
altor zone melifere din Romania.
Mierea de tei Roua Florilor Apidava este delicioasa si aromata, avand miros dulce-lemnos,
inconfundabil. Cristalizeaza foarte repede, mai ales intr-un mediu rece,
capatand aspect untos, cu cristale mari si albe si gust mai dulce decat in
stare fluida. Unul dintre cele mai apreciate sortimente, mierea de tei este
foarte bogata in vitamine, mai ales cele din complexul B, aminoacizi, polen si
mana. Datorita continutului foarte ridicat de polen, nu este recomandată
persoanelor ce prezinta alergie la polen.
Proprietati
terapeutice ale mierii de tei:
- datorita efectelor antibacteriene si antiinflamatoare
este un bun remediu pentru tuse, raceala, pneumonii, astm, bronsite, laringite,
tuberculoza;
- calmant eficient si remediu impotriva
stresul, a insomniilor, dar si a starilor de oboseala;
- adjuvant in cazul starilor febrile si al
afectiunilor renale;
- grabeste vindecarea ranilor si a
arsurilor.
Eu o folosesc atat ca indulcitor pentru ceaiurile pe care le
consum zilnic, cat si dimineata, la micul dejun, in diverse combinatii
delicioase.
O lingurita de miere cu seminte de susan si scortisaora
dimineata,pe stomacul gol, pentru o infuzie de energie si intarirea sistemului
imunitar.
Paine cu unt si miere sau clatite cu miere si miez de nuca,
daca simtiti nevoia de dulce si sunteti in cautare de alternative sanatoase. O
alta varianta de “dulce sanatos” este ciocolata neagra topita, amestecata cu
putin lapte si miere, alternativa pentru cremele tartinabile pline de
conservanti din comert.
Voi cum consumati mierea si care este sortimentul preferat?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu